40 éves a Kőszegi Hétfői Társaság

“Ma 1977. márc. 21-e van. Hat főből álló társaságunk 5 tagja éppen azon vitatkozik, hogy mi kerüljön be ebbe a naplóba.”  Ezzel a bejegyzéssel kezdődik Naplójuk, a /ka/rajnapló.

Ezeket a sorokat még Nemes Dénes jegyezte fel. A későbbiekben Bechtold István írta és rajzolta a krónikát, őt Jenkei Ede, dr. Tóth Sándor és Schwahofer Gusztáv követte. Napjaink eseményeit Kiss László jegyzi.

1975-ben alakult meg a Magyar Madártani Egyesület kőszegi csoportja. A vezetőségi tagok Bechtold István, Feigl Lajos, Lakatos Ferenc, Nemes Dénes, Schwahofer Gusztáv és Tóth Sándor elhatározta, hogy hétfőnkén a poncichter pincében (amit Bechtold István nevezett el Heim-nek) egy jó pohár bor mellett találkoznak. Ez volt a Hétfői társaság születésének pillanata. Mondhatjuk ezt azért is, mert mint informális egyesülés, a hivatalos bejegyzést a kör tagjai nem tartották fontosnak. A mai napig 26 fővel bővült névsoruk. Talán pontosabb a megfogalmazás így: 26 főt fogadott be a Hétfői Társaság.

Az összetartó barátok 1981 januárjától áttették székhelyüket a “Buló-tanyára”. Kiss Miklós 20 éven át adott otthont a találkozóknak. A közös programok sora kifogyhatatlan volt: név- és születésnapok, Madarak és fák napja, Szent György ünnepe, disznóölések, közös karácsonyok és számtalan “kihelyezett ülés”. Mindezek “oknyomozó” fejtegetések, viták, aggódó érvelések, helytörténeti kutatások, előadások, nagyszerű viccek, nóták és jó kőszegi bor társaságában: hétről hétre.

Amikor a kör legfontosabb jellemzőjét kerestem, egy mondat jutott az eszembe. “Valahol” olvastam, hogy “Nem a szavak, a tettek igazolnak!” Másként: születésünk helyétől függetlenül kőszegi az, aki “kőszegiül teszi a dolgát”!

Mint mások, a kör tagjai sem tévedhetetlenek, de hogy Kőszeget szeretik: az bizonyos. Átvitt értelemben földhözragadtak ők, még akkor is, ha vannak köztük olyanok, akik életük meghatározó részét nem itt élték le. E ragaszkodás talán utolsó képviselői a “hétfőiek”. A 30. évforduló alkalmából számba vettük a társaság egykori, állandó és tiszteletbeli tagjait. 32 nevet őriz a névsor. Közülük nyolcuk mellett kis kereszt jelzi, hogy Bechtold István, Bertalanfy Béla, Drescher Ede, Feigl Lajos, Hamvas László, Kiss Pista István, dr. Tóth Sándor és Tóth Tibor már csak lélekben látogat el a régi barátok közé minden hétfő délután öt órakor, hogy megvitassa Kőszeg s a világ dolgait. A napok múlnak, a hetek tűnnek, az évek tovaszállnak. Hétfő délután azonban lehet hideg vagy forróság, nem marad el a találkozó. S Ők (is) mindig eljönnek!

 

(Tóthárpád Ferenc a 30. évfordulóra megjelent írása és a kőszegi Hétfői Társaság 2005-ös ünnepi kiadványa.)