Találkozásom a királynővel

Queen Elizabeth II visits a new maternity ward at the Lister Hospital in Stevenage.

Az elmúlt tíz évben több száz alkalommal mutathattam meg útitársaimnak az Egyesült Királyság szépségeit. Ezen túrák során az egész országot bejárhattam, legyen szó Skóciáról, Walesről, Észak Írországról vagy Anglia csodálatos tájairól. Az egyik legemlékezetesebb út azonban mégis egy ‘sima’ londoni városnézés volt. 2009. április 28-án csoportomnak épp a Buckhingham palota előtt meséltem amikor komótosan kinyílt a palota díszes kapuja és mindenféle kíséret nélkül egy elegáns bordó autó indult útjára. A Bentley State Limousine, rajta az uralkodói  címerrel és a Royal Standard zászlóval (ez utóbbi csak és kizárólag azon az épületen, kocsin stb. van felhúzva ahol épp az uralkodó tartózkodik). Elsőre csak a zászlóra, majd a címerre lettem figyelmes. Időközben odaért mellénk az autó, illedelmesen megállt a kereszteződésnél, majd ahogy a forgalom engedte kifordult a körforgalomba és a Mall úton elindult a belváros fele. Ezt a pillanatot és az integető királyi párt sikerült anno megörökítenem:

queen elizabeth @ backhingam palace 2009. apirlis 28

Kicsit sajnáltam, hogy Fülöp herceg részben kitakarja őfelsége II. Erzsébet királynőt, kárpótlásul azonban pár órával később ismét találkoztunk a királyi párral. Westminster apátságban történt látogatásukat követően a Parliament street-en suhantak el csoportunk mellől:

 

queen elizabeth @ parliament street 2009. apirlis 28

 

Mondanom sem kell, hatalmas élmény volt látni a világ egyik vezető hatalmának vezetőjét.

Történelmi mérföldkőhöz érkezik az Egyesült Királyság, II. Erzsébet királynő ugyanis átveszi néhai üknagymamájától, Viktória királynőtől a brit monarchia uralkodási időtartamrekordját.

Ma tölti be uralkodásának 23 226. napját, és ezzel átveszi az évezredes angol-brit monarchia uralkodási időrekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynőtől, aki 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon. II. Erzsébet királynő – aki három éve ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját – a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázada viseli a koronát. A 89 esztendős királynő a világ legidősebb uralkodója, és az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll. Ráadásul az összesen 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség tagállamai közül – az Egyesült Királyság mellett – tizenötnek ma is ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

 

Szűkebb hazájában a 12. miniszterelnökénél tart – az első Winston Churchill, a háborús győző volt –, de azokat a nemzetközösségi országokat is beleszámolva, amelyeknek ő az államfője, eddigi miniszterelnökeinek száma meghaladja a 150-et. A trónra lépése óta eltelt idő hosszúságát találóan jellemezte kilencedik miniszterelnöke, Sir John Major, aki a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit lapban írt méltató cikkében felidézte: a világon ma élő hétmilliárd ember közül hatmilliárd nem is ismert más brit uralkodót, és legalább 70 évesnek kell lenniük azoknak, akik még emlékezhetnek olyan brit bankjegyekre és postabélyegekre, amelyek nem II. Erzsébet királynő portréját viselték.

Long live the Queen!

 

 

 

 

Forrás: mno.hu