Újra karácsonyfát égettek!

Ezennel kihúztam Amsterdam városát a világtérképről.

Nem lehet ugyanis európai város az, amely szembemegy a kőszegi fideszesek döntésével.

Olyan gyalázatos esemény történt ugyanis a Holland fővárosban, hogy azt jóérzésű pártszavazó a továbbiakban messziről elkerüli.

Karácsonyfát égettek.

Amszterdamban. De nem ám csak úgy sunyiban. Nem. Negyven éve nagy bulit csapva bátorítját a helyieket, hogy kidobásra ítélt karácsonyfájukkal pattanjanak kerékpárra és vigyék el a Museumpleinre. Jól olvastad, Museumplein. Vagyis Múzeum tér. Többek között ez a kép is ott készült:

  i-amsterdam

Annyira eldugott hely ez a Museumplein Amszterdam déli részén, hogy itt van a Rijksmuseum (Nemzeti Múzeum), a Van Gogh Múzeum, a Gyémántmúzeum, egy gyémántcsiszoló műhely, a Stedelijk Museum (Városi Múzeum), a House of Bols, az Egyesült Államok Konzulátusa és a Concertgebouw koncertterem (a tegnap Kőszegen koncertet adott Kelemen Kvartett legutóbbi nagy fellépésének egyik helyszíne).

Helyes halomba rendezve gyűlnek a fenyők, elkerített részen várják, hogy sötédedéskor a városi tűzoltók meggyújtsák. A tömeg persze gyűlik, csak előkerül hirtelen a semmiből egy rezesbanda is, szóval

hurrá, tél van, nem kell búslakodni, bulizzatok, fényképezzetek, videózzatok, mindegy, csak érezzétek jól magatokat és vigyétek a város jóhírét.

Idézek egy kőszegi képviselő testületi jegyzőkönyvből:

Keszei Balázs úgy véli, mind a magyar hagyományoktól, mind a keresztény kultúrkörtől is távol áll a karácsonyfa égetés. Sajnálatos, hogy évek óta ez a rendezvény megismétlődik Kőszegen. Ő környezetvédelmi szempontból sem tartja kedvezőnek és megengedhetőnek az égetés intenzitása miatt. Kéri és javasolja, hogy Kőszeg városa határolódjon el ettől, továbbá a képviselő-testület mondja ki, hogy közterületen a jövőben ne lehessen ezt megtenni. (…) A karácsonyfa égetés méltatlan és a múltban nem gyökerező, újonnan kialakult jelenség, amit ő ellenez és elhatárolódik tőle.

Egyikőtök sem tiltakozott a lakótelep mellé tervezett 750 kw-os biomassza erőmű esetében. Nem hallottam senki aggodalmát a Szent Iván éji örömtüzek körbetáncolásakor (a Jurisics téri díszburkolaton), a várárokban történt Szent Mihány napi máglyarakás után vagy az adventi vásáron a Jurisics téren pislákoló tüzek kapcsán.

Tudom, hogy többségben vagytok, de mégis:

miért elleneztek mindent amit nem ti találtok ki?

A gyalázatos tettről amúgy beszámolt a Magyar Nemzet és az Origo is.

Végezetül íme pár videó:

Az elsőn mondjuk pont jól látszik, hogy a hanyatló nyugat mennyire nem környezetbarát. A tűzoltó a fokozott égés kedvéért még meg is locsolja egy kis égésgyorsítóval a fákat mielőtt meggyújta.

https://www.youtube.com/watch?v=Ps-PNr3o8do

https://www.youtube.com/watch?v=0Co-zpOGnZE

https://www.youtube.com/watch?v=Rr0hV02h2SE