Álmodj királylány: -Ilyen volt a vendégszerető Kőszeg harminc évvel ezelőtt

Kőszeg 1988

Érdemes elolvasni és végre nekiállni megvalósítani az 1988-as elképzeléseket. Aktuális ma is a szezon meghosszabbítása, a szállodaépítés, a kínálat összehangolása, az együttműködés-

Budapest után Sopron és Kőszeg környékén fordul meg a legtöbb nyugati turista, az ország konvertibilis bevételének tizennyolc százaléka származik ezekről a helyekről, ugyanakkor állandó úti célja ez a két történelmi város a hazai diákoknak, fiataloknak is – számolt be a turisztikai adatokról a Vas Népe 1988 februárjában.

A turizmus mint mozgatórugó?

Az osztrák határ közelsége miatt naponta kirándulnak, vásárolnak, étkeznek, különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe osztrák szomszédaink. A térség idegenforgalmának, vendégfogadásának összehangolására egy éve alakult meg a Sopron-Kőszeghegyalja Intézőbizottsága. Az üdülőkörzet további fejlesztéséből adódó feladatokról tárgyalt csütörtökön délután a kőszegi városi tanács. Ahhoz, hogy a növekvő érdeklődésnek továbbra is megfeleljen a történelmi kisváros, infrastrukturális elmaradását (víz, szennyvíz, szennyvíztisztítás, csatorna, telefon stb.) sürgősen csökkenteni kellene.
Az üdülőkörzet Kőszeghegyalját, gyógy- és termáladottságai miatt Büköt és Sárvárt is magában foglalja. 146 ezer ember él ezen a vidéken, az ott levő falvak és városok közül harminchármat közvetlenül érint az üdültetés és a turizmus. A városi tanács azzal számol, továbbra is sokan keresik föl Kőszeget, és mint a megyében, általában ott is azt szeretnék, ha a vendégek tartósan ott maradnának. A vendéglátást, szolgáltatást, kereskedelmet úgy kell összehangolni, hogy a kőszegi polgárok ne érezzék hátrányát a bevásárlóturizmusnak se.

A természetes értékek védelme

A város és környéke természeti értékeit meg kell védeni. A jövőben gyógyulást is szolgáló szállodákat építenek, a kőszegiek szeretnék, ha városuk és Velem gyógyhellyé is válna. Még nem használták ki eléggé a kiváló adottságokat. A városka szívesen fogadná a különböző tudományos és egyéb kongresszusok résztvevőit.
Arra törekednek, hogy a gazdagabb és a kevésbé pénzes vendégek is megtalálják Kőszeget. Főleg a környező falvakban kellene olcsóbb szállást találniuk a vendégeknek. A kőszegiek és a soproniak jobban összehangolhatnák terveiket.
A városban és környékén levő értékes műemlék épületek megtartásáról, használatáról külön program készült. A város bárkit szívesen fogad, akinek van elég pénze és használható elképzelése a műemlék épületek használatához.

Részletes terveket dolgoztak ki 2000-ig a város idegenforgalmának fejlesztésére. 1990-ig a Csónakázótónál malomfogadót, kempinget, a Park Hotel mellett uszodát, tornacsarnokot, a sípályák felszereléseinek bővítését tervezik. Az érdeklődést jelzi, hogy például a Bálház épületet az Európa Könyvkiadó és a fővárosi tanács hasznosítja, a volt zsinagóga épületegyüttest pedig a Magyar Televízió.

 

FORRÁS