Átadták az új egészségházat!

Átadták az új egészségházat.
Megint.
Ősszel ugyanis az üres épületet egyszer már átadták.

Mostanra sikerült bebútorozni, így március 2-től már a háziorvosok, gyerekorvosok, védőnők, iskolaorvos az új helyen várja a helyieket. 10 év tervezés és szerencsétlenkedés után végre méltó helyen lehet gyógyulni a városban.

A történet jó kőszegi módjára mégsem kerek: az orvosi ügyelet a Rákóczi utcában a régi gyógyszertár helyén marad (parkoló nincs, akadálymentesítés nincs). A mentők 1952 óta “laknak” a Hegyalja utcában, érdemes lett volna az új helyre költöztetni őket is. A fogorvosi rendelők, a sportorvos, a szakrendelők is kimaradtak a sorból.

Milyen szép lenne, ha csak egy épületet kellene fent tartani (a Jurisics téri gyermekorvosi és a Munkácsy utcai háziorvosi rendelő továbbra is a város tulajdona marad, az épületeket állagmegóvását biztosítani kell, a gyermekorvosi rendelő ráadásul távfűtéses)

Az új egészségház a megszokott módon sikertörténet: 2009 januárjában bírálták el a megvalósíthatósági tanulmányára érkezett ajánlatokat. A helyszín is változott az idők során: eredetileg a salakos focipálya helyére tervezték. Aztán jött a szokásos agymenés: vállalkozó építi meg az egészségházat, a városnak egy fillérjébe nem kerül, cserébe a vállalkozó gyógyszertárat létesíthet az új házban. Majd a vállalkozó visszalépett, jött a kistérség, ők se mégse, jött az önkormányzat, siker, boldogság: 2013-ban pénz is lett, 2014 őszére elfogyott, de jöttek a választások és lett pénz a berendezésre is. Közben a kivitelező elfelejtette határidőre befejezni a munkát, sebaj, méltányolta a város a csapadékos nyarat és több tíz milió forintos kötbért elengedett. (Milyen jól jönne most az a pénz a járóbeteg szakrendelő berendezésére!)

Tény, hogy a 200 millió forintos pályázati támogatás és Ágh Péter országgyűlési képviselőnk nélkül ma nem lenne korszerű ellátás a városban.

A kép forrása:
https://www.facebook.com/aghpetervasmegye