Egymilliárdos busz- és vasúti megálló készül

Modern elektromos buszok is lesznek!

Városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztése néven a KRAFT program részenként 1000 millió forintos projekt indul.

Több éve tartó egyeztetések után hamarosan megkezdődik a közös busz- és vasúti pályaudvar tervezése. A modern Intermodális csomópont a vasútállomás bővítésével, komplex fejlesztésével jön létre. A projekt megvalósítását az Önkormányzat a NIF Zrt-vel közösen végzi szorosan együttműködve a GYSEV Zrt-vel, ÉNYKK Zrt-vel, Magyar Közút Nonprofeit Zrt-vel és a szakmai szervezetekkel.

A létesítmény megalapozott tervezésének érdekében elkészítésre kerül Kőszeg hosszútávú közlekedésfejlesztési stratégiája, egy úgynevezett SUMP (Fenntartható Városi Mobilitási Terv). Itt a város egészére vonatkozóan felülvizsgálatra kerül az úthálózat, a forgalmi rend, a közlekedésbiztonság, a közösségi közlekedés, a gyalogos és kerékpáros közlekedés infrastuktúrája, a parkolási rendszer és ezek fejlesztési lehetőségei.

Elsőként a GYSEV Zrt. a Kőszeg-Szombathely vasútvonal fejlesztés elemekénet részlegesen felújítja a vasútállomás épületét, korszerűsíti az utas-tájékoztató rendszert, átépíti a vasúti peront. Az új peron kettős szerepet fog ellátni; az állomásépület felőli oldalon a buszok, míg a téglagyár felőli oldalon a vasút utasainak le- és felszállása válik komfortosabbá.

Az Önkormányzat és a NIF Zrt. projektjének részeként készülnek el a további buszállások a Liszt Ferenc utcai végállomás átköltöztethetősége érdekében. A vasútállomás előtti tér az utasok kényelme érdekében parkosításra kerül, ahol lehetőség nyílik vendéglátó és kisebb kereskedelmi funkciók elhelyezésére.

Megújulnak a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére szolgáló területek és az őket kiszolgáló infrastruktúra, új kerékpártárolók kerülnek kiépítésre és átépítésre kerülnek a gyalogos átkelők a biztonságosabb főúti átkelés érdekében. Az intermodális pályaudvarhoz kapcsolódóan létesítendő P+R parkoló nem csupán a vasút és buszos közlekedést igénybe vevők érdekeit szolgálja majd, hanem a városba látogatók is igénybe vehetik akár a rendezvények idején, akár a hétköznapokban, ezáltal csökkenni fog a belváros parkolási zsúfoltsága.

A belvárosi, Liszt Ferenc utcai buszpályaudvar kiköltöztetésével párhuzamosan újra indul a helyi közösségi busz-közlekedés, melynek érdekében az önkormányzat modern, környezetbarát elektromos buszok beszerzését tervezi a projekt részeként. A jelenlegi buszállomáson felszabaduló terület parkolóként kerül hasznosításra.