El a kezekkel a becsületkasszától

EZ FELHÁBORÍTÓ! Kiakadtak a kőszegiek!

Tegnap jelent meg a minner.hu-n egy cikk az alábbi címmel: Lehet profitálni a becsületkasszával? A kőszegieknek ez sikerült. Sőt még adómentes jövedelem is.

Percek múlva érthető módon végigsöpört előbb a kőszegi interneten, majd a városban is a felháborodás a cikk tartalmával kapcsolatban.

 

Elsősorban kőszegiként, de utazás- és rendezvényszervezőként, idegenvezetőként és városi képviselőként is hangosan tiltakozom a várost negatív színben feltüntető és minden alapot nélkülöző cikkek ellen. A becsületkassza kőszegi identitásunk része. Aki ezt bántja a város szellemiségét bántja. El a kezekkel a becsületkasszától!

Mi, kőszegiek szeretjük ezt a hagyományt és nem hagyjuk, hogy bárki elrontsa. Igen, sokan vesznek és sokan adnak el becsületkasszával nálunk. Például nyáron mi is kínálunk így barackot a családi házunk előtt – ha éppen túl sok terem és nem fagy el.

Na de az újak kedvéért nézzük mi is az a híres kőszegi becsületkassza: a lakóházak elé kihelyezett háztáji termékek árusítása, úgy hogy a megadott ár fizetését nem ellenőrzi senki. Ennek a szép hagyománynak városunkban nagy becsülete van. Ilyen becsületkasszákat időről-időre városszerte elszórtan találsz, mindössze a rendőrséggel szemben és a temető előtt van szinte ‘állandó’ árusítás. A becsületkassza nem vállalkozás. Hagyomány. Egy-egy dolgos kőszegi által megtermelt zöldség, gyümölcs, virág vagy termény kerül ki a ház előtti stockedlire  szezonális jelleggel (pár pesti billentyűzetkloffoló munka nélkül online pénzkereső ficsúr kedvéért pár szinoníma: hockedli, stoki, hokedli, stokedli, de hívhatod kisszéknek is). Hockedli megvan, már csak a kockás lapra gyöngy betűkkel kiírt ár hiányzik és az elengedhetetlen persely (ami gyakran csak egy befőttesüveg).  A becsületkasszának nem a pénzkeresés, a haszon vagy az adóelkerülés a lényege. A kőszegi becsületkasszázók sem ebből élnek, maximum egy kis nyudíj- vagy fizetéskiegészítésre jó. A cikk írója valószínűleg még csak Tescoban meg Auchanban és Sparban “termett” krumplit, diót, petrezselymet, zellert, barackot, almát, körtét, szőlőt, gesztenyét, barkát, virágot stb. látott, így elmesélném, hogy ehhez bizony ki kell menni a szabadba, meg kell fogni egy ásót (nem, nem nevelési céllal bár a facebookos hozzászólásokat elnézve egyesek ilyen irányú igényszintje is megemelkedett), ültetni, permetezni, kapálni, gyomlálni, öntözni, betakarítani, imádkozni kell – egyszóval dolgozni. Ha sokat dolgoztál és a Jóisten is melletted volt, akkor háztájiban szép mennyiséged termett. Talán egy kicsivel több is mint amire a családnak szüksége van. Mivel errefele dolgos népek élnek és a terményt nem hagyjuk veszni, így a felesleget kitesszük a ház elé, hátha valaki ad érte pár forintot a saját szükségleten túl termett áruért. Egy dologban nálunk biztos lehetsz: ha elfogy az áru, akkor ott a pénz a dobozkában.

A cikk szerint évente átlagban 3,2 millió forint bevételt lehet ezzel összehozni, könyvelés, adó, alkalmazott nélkül és mindössze 45 000 Ft kiadással, ráadásul olyanok is vannak, akik félmilliókért akcióban vásárolnak árut itt-ott majd kis haszonnal kiteszik a ház elé. Más pedig területet bérel fillérekért és akár 2 osztrák bért is gond nélkül összeszed napi 2-3 óra munkával. Na barátom, örülök, hogy egyesek a sötét szobában a gép előtt ülve minden baromságot elhisznek, de játszuk azt, hogy elbandukolsz a kőszegi városházára, bérelsz egy kiskertet a kórház kertben fillérekért, fogsz egy ásót meg egy kapát és meló, gyerek, háztartás vagy éppen kisnyugdíj mellett éven át kimész és kertészkedsz, jó? Aztán, mutasd meg, hogy hol kerestél meg te ebből két osztrák bért havonta! A képeslapot Baliról küld légyszi.

 

Nálunk, Magyarországon nincs nagy hagyománya a becsületkasszának, ez igaz. Azonban a világon sokfele elterjedt a közösségi vagy szomszédsági eladási rendszer, de ilyen a becsületes bolt, a garázsvásár és sok más kezdeményezés is. Pár éve a Budapest Bank is írt róla, illetve az alternatív gazdasági lexikon oldalán is sok sikeres hazai és külföldi példa szerepel, sőt a Sopron Bank is kipróbálta. Számunkra, nyugati végeken élők számára a becsületkasszás rendszer ismert Ausztriából is: mivel odaát az üzletek vasárnap zárva tartanak, így a vasárnapi újságot a lámpaoszlopokra kihelyezett műanyag tartókból lehet beszerezni amin egy kis perselybe várja az újságkiadó multi a napilap árát.

Azért a kedélyek megnyugtatása okán bemásolom Veszprémi Istvánnak, a Deloitte adópartnerének korábbi véleményét a becsületkasszákról. (a Deloitte a Big4 globális  könyvvizsgáló és adótanácsadó cég egyike, 150 országban van jelen, 250 ezer munkatárs mellett 36 milliárd dolláros bevétele van, tehát csak lehet hinni nekik):

“az Szja törvény 1. számú mellékletének 7.2 pontja alapján ez juttatás (magánszemély által más magánszemély részére ingyenesen juttatott vagyoni érték) a magánszemély oldaláról adómentes. Az önkéntes befizetés nem a termékértékesítésre vagy szolgáltatásnyújtásra tekintettel történik, amennyiben az azt igénybe vevők akár úgy is dönthetnek, hogy nem dobnak be egy fillért sem a becsületkasszába és ezért őket semmilyen retorzió nem éri. Az adománytól függetlenül ugyanis ugyanúgy kapnak forralt bort, illetve tovább korcsolyázhatnak a kölcsön korcsolyákkal. Emiatt az adott összeg nem tekinthető az ott igénybe vehető szolgáltatások és termékek ellenértékének és az így levont következtetés egybecseng az Szja tv-hez fűzött magyarázattal, ami szintén az “ellenérték jelleg” hiánya okán nyilvánítja adómentesnek a fenti juttatásokat.”

 

<Az eredeti cikket azóta többször módosította a szerző, belekerült a kép forrása, illetve ez a szövegrész:  Figyelem a cikk a kőszegiek lelki világát megzavarhatja! Előre is elnézést!  A cikket nem a Minner írta, hanem egy helyi lakos küldte az információkat, összefoglalót. Az egész kőszegi becsületkassza műkodése előtt a Minner leborul, és a cikk is jó szándékkal íródott.>

 

Megjegyzés: a Minner .hu kiadója a Mando Union Tanácsadó és Szolgáltató Kft., akinek bejegyzett székhelye Miháldon van. A cégnek 2016-ban nettó 6,1 milliós bevétele volt.

Megjegyzés2: Miháld amúgy egy 770 fős kisközség Nagykanizsa mellett. A település honlapján megtekinthető mind a három helyi vállalkozó is.  A google street view ezt a képet mutatja elsőre a településről. Csak mondom.