Defibrillátorra gyűjtünk – FRISSÍTVE!

Életet mentesz, ha segítesz!

 

Kőszegen kétnaponta összeesik egy ember akinek, nincs pulzusa és légzése – mondta egy szakmai előadó az Írottkő Kőszegi Mentőcsoport elsősegély képzésén. Míg a segítés városában, Szombathelyen 32 olyan helyszín van a városban,  ahol elhelyeztek laikusok számára is kezelhető életmentő készülékeket, Kőszegen közterületen egyetlen egy sincs.

Városunkban, ha bekövetkezik egy ilyen esemény a mentőkben, a Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság doktorszolgálatának gépkocsijában (ez utóbbi ráadásul esetkocsi felszereltségű), az orvosi ügyeleten és természetesen a háziorvosoknál is van  életmentő készülék (köszönöm Dr. Pusztai Gergőnek a kiegészítést és elnézést a pontatlanságért).

A Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság felismerte ennek a helyzetnek a fontosságát és szeretne beszerezni egy ilyen, bárki által könnyen használható készüléket. Eddig már 200.000,- Ft jött össze a nemes cél érdekében, azonban további támogatókra is szükség van.

A támogatásokat a tűzoltóság OTP banknál vezetett

11747051-20101983-00000000 számlájàn gyűjtik.

 

 

Néhány szó a hirtelen szívhalálról…

Amikor valaki összeesik, nincs pulzusa és légzése, még lehet esélye a túlélésre. A szíve olyan gyorsan ver, hogy nem képes vért pumpálni. Ez a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye (kamrafibrilláció). A túléléshez ezt a hálózatot kell helyreállítani egy szintén elektromos (defibrillátor) sokk segítségével. Minél gyorsabban próbáljuk meg az elektromos működést helyreállítani, annál nagyobb az esélyünk. A szindrómát hirtelen keringésleállásnak nevezzük, mely évente 26.000, tehát naponta 70 (!) honfitársunk életét követeli, és vezeti a halálozási okok statisztikáját. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-al csökken az életesély (“Minden perc számít”), 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás.

Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy felkészülve óvjuk magunkat és egymást, tehát döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit, valamint ezzel együtt megfelelő feltételeket is biztosítsunk a nem kívánt és a váratlanul bekövetkező események pozitív kimenetelének. A már bekövetkezett tragédia leggyorsabb és leghatékonyabb kezelése érdekében az egyik legfontosabb szempont a túlélési lánc pontos követése és betartása. A folyamat láncszemei egyenértékűek, bármelyikük elégtelensége vagy hiánya értéktelenné teszi a további ellátást annak minőségétől függetlenül.

A túlélési lánc 4 elemből áll:

  1. Gyors és szakszerű segélyhívás
  2. Alapszintű elsősegély-nyújtási technikák ismerete és alkalmazása
  3. Korai defibrillálás akár laikus által
  4. Gyors szaksegítség