iASK – Az új kérdések intézete Kőszegen

2016. március 9-én történt valami nagyon fontos Kőszegen. Megalakult a Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza.

Bokányi Péter szavainál jobban elmondani sem lehet: Helyreállt az 1959-ben – amikor elvitték a Tanítóképzőt Szombathelyre – megszakított folytonosság, újra van felsőfokú képzőhelye a városnak, amely e tekinteben a megyei felsőoktatás bölcsője volt.

Bár a “gyógyulási folyamat” már 1994-ben, az Európa Ház Egyesület megalakulásával már elkezdődött, mégis most nyerte el  igazi értelmét. Büszkén  mondhatjuk: Kőszeg egyetemi város.

Jelen volt Őexcellenciája Bogyay Katalin nagykövet, Magyarország állandó ENSZ képviselője (a tiszteletbeli doktorátusi cím kedvezményezettje), Dr. Boda Dezső megbízott igazgató (Kőszegi Kampusz), Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, Dr. Kocsis László rektorhelyettes,  Dr. Kovács Zoltán Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja, Dr. Miszlivetz Ferenc, Dr. James M. Skelly tudományos főmunkatárs (IASK), Dr. Jody Jensen tudományos főmunkatárs (IASK); egyetemi docens (Kőszegi Kampusz), Dr. Szöllősi-Nagy András az MTA doktora, hogy csak pár kiválóságot említsek. Természetesen jelen voltak a kőszegi Felsőbbfokú tanulmányok Intézete munkatársai (apró beszélgetésfoszlány: jéééé de jól néztek ki, már ti se a városházán dolgoztok?), érdeklődő kőszegi gimnazisták, és újságírók, fotósok, tévések meglepően nagy számban.

Hiányoltam viszont a kőszegi sleppet. Vajon merre volt városunk “elitje”? Jegyző úr, alpolgármester úr jelen, képviselők közül is páran (polgármester úr is befutott bő másfél órával a kezdés után, a díszdoktori előadás kellős közepén – legközelebb küldjön valaki protkollt hasonló rendezvény előtt). A kőszegi “elit” többi tagja nem jött el. Hol lehettek? (Szóljatok nekik legközelebb, hogy lesz eszem – iszom is, lehet jobban ráérnek majd)

Tehát iASK – mi ez?

szépen fonetikusan: /’aɪ ‘ɑ:sk/ – magyarosan kiejtve: ájászk.

Itt és most érdemes megállni egy picit és rendet vágni a nevek és rövidítések között, merthogy van bőven. Gyorstalpaló névmagyarázat. A nevekre kattintva meg lehet skubizni új ablakban a weboldalakat is.

Pannon Egyetem Kőszegi Kampusz – az egyetem, innen kapják majd a diákok a diplomát

iASK Institute of Advanced Studies Kőszeg – az új kérdések intézete

FIT – Ugyanennek a magyar neve, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI)

KRAFT – Kreatív város, fenntartható vidék városfejlesztési stratégia

Beszélő házak / Talking Houses – egy érdekes kraft projektelem. A város történelme iránt érdeklődőknek kötelező olvasmány.

Társadalom- és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány avagy ISES – Institute for Social and European Studies – itt van a Jean Monnet kiválósági Központ és Unesco Tanszék

Nyári egytem – az ISES aktuális Európai és globális kérdésekre épülő rendezvénye

Európa Ház Egyesület – ez a picurke egyesület indította el az egészet, innen nőtte ki magát minden 1994-től kezdődően.

Európa Ház – az egykori Sigray-palota épülete a Chernel utca 14. szám alatt. A központ. A felsoroltak mindegyikének otthona.

Szkepticizmus

Valószínűleg sokan így gondoltunk a Kraftról / iASK-ról, azonban az új intézet munkatársainak – kutatóinak eddigi névsora már önmagában is magáért beszél.

Az intézet tanácsadó testületének tagja többek között Bogyay Katalin korábbi UNESCO, jelenlegi ENSZ nagykövet, Schöpflin György Európa Parlament képviselő, Palánkai Tibor Széchenyi-díjas magyar közgazdász, Kroó Norbert kutatóprofesszor, Szentes Tamás a világgazdaságtani és globalizációs kérdések jelentős kutatója, de olyan “nagyágyút” is sikerült leigazolni a csapatba mint dr. Gaál Zoltán, aki nemcsak a Veszprémi Egyetem korábbi rektora és a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatótanácsának elnöke hanem egyben mendezsment guru is.