Illetménykiegészítés

2008 óta változatlan a köztisztviselők illetményalapja, azóta nem került sor a köztisztviselők körében fizetésemelésre.

Így aztán nem csoda, hogy jegyző úr előterjesztését idén is elfogadtuk, így a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal felsőfokú és érettségi végzettséggel rendelkező köztisztviselőit 2019. évre egységesen, az alapilletményük 20%-át kitevő illetménykiegészítés illeti meg.

Jöhet a kérdés: Miért? Ilyen jól keresnek? Hát pont, hogy nem.

🙁

🙁

A garantált bérminimum 2018.évben 180.500,- Ft, 2019. évre ugyan még nem került elfogadásra, de a híradásokszerint 200.000,- Ft körüli összegben kerül meghatározásra. Ugyanakkor azilletményalap és a Kttv. 1. mellékletében szabályozott illetményrendszer is hosszú évek óta változatlan. Ez a már eddig is kialakult anomáliát növeli: a II.besorolási osztályban lévő, azaz érettségi végzettségű köztisztviselők esetén a legmagasabb fizetési fokozatba sorolt, 37 év szolgálati jogviszonnyal rendelkező köztisztviselő illetménye gyakorlatilag azonos lenne egy pályakezdő gyakornok garantált bérminimumával.

Az I. besorolási osztályban lévő, felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő pedig 10 év szolgálati jogviszony eltöltése után éri el a tervezett garantált bérminimumot a Kttv-ben foglalt illetményrendszer alapján, 20 %-os illetménykiegészítéssel, illetménykiegészítés nélkül azonban csak 19 év jogviszony után! Ez a helyzet pedig a kollégák között bérfeszültséget okoz és növeli a fluktuációt.