Ilyen lesz a megújuló Sgraffitos ház

Előzmény cikk – klikk ide és olvasd el!

A KRAFT Kőszeg város történelmének legnagyobb fejlesztése

A KRAFT – kreatív város, fenntartható vidék program részeként egy állagmegóvó és funkcióbővítő felújítás valósul meg a Sgraffitos házban.  Az épületben jelenleg is a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) könyvtára lakik, az újonnan kialakítandó klimatizált tetőterében pedig ösztöndíjasok és kutatók munkájának elősegítésére kutatószobát és multimédiás termet alakítanak ki.

A felújítás leglátványosabb eleme az 1560 körül épült reneszánsz épület fő homlokzatán található egyedi díszítés, a sgraffitó restaurálása lesz. Megújul a kapuszín, rendezetté válik az udvar, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a közműveket és beépítik a tetőteret, ahol egy 93 m2-es kutatóterem jön létre.

Volt szerencsém megkapni a terveket: Sz. Sopár Katalin építész igazán minőségi munkát végzett, ahogy érdemes végigolvasni Ivicsics Péter építéstörténeti kutatási dokumentációját és örökségvédelmi szakértői véleményét.

A felújítás költsége mintegy 64 millió forint, melyet egy kőszegi vállalkozás végezhet el. Átadás 2018. február 28-ig 🙂

 

Az épület az 1950-es években:

A szomszédos épületet – a korábbi gyermekorvosi rendelőt – a Kormányhivatal használja és szintén idén tervezi felújítani.

Ismeretes, hogy korábban már teljes körű felújításon esett át az Európa Ház és a Zwinger bástya. Jelenleg a kivitelezők a Művészetek Háza épületén dolgoznak, ott a felújítás 133 millióba kerül és előreláthatólag októberben adják át. Az intézet már készül a Festetics Palota, a Bálház, a Bencés rendház, a volt MÁV Gyermekotthon és a Zsinagóga felújítására is, amit az is jól mutat, hogy közbeszerzési szakértőt keresnek.