Iparűzési adó bevételek Vas megyében

A rendszerváltozástól számított idő veszett idő. Legalábbis Kőszegnek bizonyosan. Nem sikerült megmenti a korábbi ipart, nem sikerült szinten tartani a turizmust. Míg 1990 előtt több ezer ember dolgozott gyárakban, termelőüzemekben, addig mára mindössze egy jelentősebb ipari vállalkozás működik a városban. Nagy hír, hogy 26 év után sikerült összeeszkábálni – nagy balhét követően – egy épkézláb ipari parkot. Hurrá. Lakói még nem nagyon vannak, jelenleg a legnagyobb ipari park lakó a Városgondnokság. LOL

A turizmus megújításáról évtizedek óta ugyan azok az arcok mesélnek – mégsem történik/történt semmi. Elmondtam 2014-ben a választási kampányban, és a számok engem igazolnak: Vas megyében azok a városok sikeresek (értsd gazdagok, van pénzük, nem jelent gondot egy utca felújítása stb.) ahova ipar települt vagy kihasználják a termálvíz adottságait. Az utolsó tanácselnöktől kezdve egészen a mostani vezetésig azonban mindenki szigorúan elzárkózik a vizes fejlesztésektől. Olyannyira, hogy az interneten terjedő hírek szerint még a Fő téri szökőkutakat is megszüntetnék. Lehet, hogy víziszonyuk van?

A Vas Népében megjelent cikk mindenesetre érdekes:

“Az Alpokalja ékszerdobozának még a telekadóból is több pénze származik, mint az idegenforgalomból.”

Erős mondat a lakájmédiától és nem feltétlenül hízelgő a 10 éve városunkat vezetők felé. A cikk szerint az idegenforgalmi adó mértéke a teljes iparűzési adóbevételből 5 % körüli azaz olyan 23 millió forint.

Érdemes elidőzni kicsit a táblázaton. Lakosságarányosan Bük bevétele még az országos első Győr városát is megelőzi, Vas megyében pedig bő 100.000 Ft / fő összeggel veri a második helyezettet. Nem semmi! Ezért kell okosan kombinálni az ipari termelést a turizmussal! A szitu Sárváron ugyan az.

Szentgotthárd előkelő helyezése minden bizonnyal az autógyár, míg Répcelaké a ipari gáz üzemnek köszönhető. De lekörözi Kőszeget a festői Jánosháza, a pazar Vasvár, a magával ragadó Körmend, a mesébe illő Celldömölk és az elkápráztató Vép. Viszont hétezer forint / fő összeggel verjük az 1100 fős őrségi várost, Őriszentpétert. Szép volt fiúk!

 

Helyi adóbevételek Kőszegen és Vas megyében 2016 – Forrás: vaol.hu

Az eredeti cikk itt.