Itt már lassan el se temetnek?


Betelt a kőszegi temető. Nem én mondom. Tény.

Kőszegen 30 éve téma a temető bővítése illetve új temető kialakítása. Az 1990-es évek elején még aláírásgyűjtés is volt a cél érdekében. Eddig senki nem lépett érdemben az ügy érdekében (mert nincs pénz meg blabla, de azért a rengeteg testvérvárosi utazgatásra, fogadásra, ebédre, vendégek elszállásolására minden évben találtak pár milliót…)

Éppen ezért Plechl Tiborral közös előterjesztésemben első lépésként a temető területének megvásárlását javasoljuk. Az előterjesztést a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően benyújtottuk. Természetesen a területvásárlás forrására is megtaláltuk a pénzügyi lehetőséget. Egy dolog van hát hátra kedves fideszes képviselők: pártpolitizálás helyett a valóban fontos kőszegi ügyekben Kőszeg érdekében dolgozni.

Most pedig idézzük fel közösen a fantasztikus (sic!) Némethy Mária Vas Népében megjelent 2010. december 20-i cikkét.

“A jogszabályban megadott 65 százalékos temetési hely kihasználását már jóval meghaladták a Kőszeg temetőjében. Jövőre területet vásárol az önkormányzat az új sírkerthez.

A kistérség tiszti főorvosa, dr. Stánitz Éva közegészségügyi szempontból kifogásolja, hogy a lakótelepek közé ékelődött temetők védőtávolsága nem mindenütt biztosított, hiszen a legkisebb távolság mindössze 5-10 méter.

A népegészségügyi ellenőrzés során megállapították, hogy a város régi, Temető utcai sírkertjében a ravatalozásra használt kápolna épületének állaga nagyon leromlott, a másik épületnél pedig csak külső ravatalozásra van lehetőség.

Észrevételeztük továbbá, hogy a temetőben a jogszabályban megállapított 65 százalékos temetési helykihasználását már jóval meghaladták, gyakorlatilag új sírhely kijelölésére nincs lehetőség, csak hamvak elhelyezése és rátemetés, megváltott kettős sírhelybe történő mellétemetkezés lehetséges – áll a tisztifőorvos jelentésében.

A meglévő temető bővítése gyakorlatlag lehetetlen. Új temető létesítése szükséges. Hosszú évek óta szerepel ugyan a költségvetésben, eddig mégsem sikerült jelentősen előre lépni az új köztemető megvalósítása ügyében. Ennek kialakításáról már több alkalommal voltak tervegyeztetések tavaly. Jövőre változik a helyzet.

A költségvetési tervben nagy hangsúlyt kapott, a fejlesztések között kiemelt helyen szerepel az új temető megépítése Kőszegen. Huber László polgármester korábban nyilatkozta lapunknak: “Az új temető céljára szükséges területet jövőre megvásároljuk.”