Kirabolt ékszerdoboz II.

Bevezető:

Az önkormányzati képviselő esküjének szövege

Én, Tóth Gábor becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; az önkormányzati képviselő tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom. Isten engem úgy segéljen!

(Magyarország helyi önkormányzatairól szólo 2011. évi CLXXXIX. törvény 1. melléklete)

 

A történet:

Furán indult az év eleje Kőszegen. Mint ismeretes a korábbi városi képviselő, fideszes bizottsági elnök ill. családtagjai által aprópénzért megvásárolt pincéket, lakásokat, üzleteket cserélte volna el Kőszeg városa értékes belvárosi ingatlanokra (Ciao amico és társai). A közfelháborodás után a testületi ülésen Huber polgármester levetette a témát a napirendről.

Most újra elő került az ügy: a könyvtár épületében korábban eladott üzletet és a Kossuth u. 15. (volt kistérség) alatti pincét cserélnénk el Földesiékkel három lakásért cserébe.

Az indoklás ismét olyan csodás, hogy érdemes szó szerint idézni:

“Elsősorban a Kossuth L. u. 15. pince, valamint a Várkör 35-37. sz. alatti társasházban a kapuszínt is magában foglaló üzlethelyiség megszerzése javasolt, hiszen ezen az albetéten találhatóak a közüzemi órák.”

És akkor mi van?

Jaj, nem tudjátok leolvasni a közüzemi órákat csak ha elcseréljük az épületet? Idióták.

Első ránézésre is “előnyös” a biznisz:

  • a 3,6 millióért eladott 92 m²-es belvárosi üzletet 16,4 millióért “visszavesszük” (a Várkörön, ahol lassan az egész sor bezár sajnos – pl. Erfo, Vas Bolt stb…)
  • az 1,27 millióért eladott 106 m² pincét 2,5 millióért cseréljük be
  • a csere tárgya három önkormányzati lakás: 53 m², 95 m² és 104 m²
  • azaz 252 m² önkormányzati lakásért kapunk 106 m² PINCÉT és 92 m² üzletet
  • a három lakásból kettő árát már 20 %-al illetve 25 %-al csökkentette az önkormányzat. Nahát.

 

Íme a régi – új pincénk az értékbecslésből:

Unbenannt

 

Próbálnák csak meg az osztrák sógorok 220 000 bécsi városi tulajdonban lévő Gemeindewohnung, az 5400 üzlet vagy 47 000 parkoló ill. tároló valamelyikét  elherdálni. Valószínűleg az egész bandát elzavarnák. Ha netán az elmúlt 25 év vaihingeni, mödlingi stb. kapcsolatépítését (egyesek vélemények szerint féktelen piálásait) a jó gyakorlatok megismerésére fordítottátok volna, nem itt tartanánk.

Konklúzió:

  1. A kreatív város, fenntartható vidék tanulmányt tessék inkább lapozgatni az ötödik kerületi ingatlanbiblia helyett.
  2. Aki egyet ért ezzel a fenti csereingatlan javaslattal, az véleményem szerint közvetlenül is hozzájárul  a közvagyon elherdálásához, tovább csökkenti az önkormányati lakáshoz való jutás lehetőségét, hátráltatja a szociálisan rászorulók bérlakáshoz jutását.
  3. Aki pedig a nép által választott képviselő, ugorjon vissza a bejegyzés elejére és olvassa el újra esküjének szövegét…