Lomtalanítás!

A woman walks though of uncollected garbage in the historic Spanish district of Naples on November 22, 2010. As piles of malodorous garbage continued to accumulate in the streets of Naples, the total amount of uncollected waste in the city was likely to reach 3,600 tons by the end of the day, the Italian press said. AFP PHOTO / ROBERTO SALOMONE

“A szokásos tavaszi lomtalanítás időpontját őszre változatták. Indoklásként Kovács István városgondnok elmondta, hogy a törvényi változások miatt módosul, országos szervezettségű lesz a települések hulladékának a gyűjtése. Az éves lomtalanítás nem maradhat el, mert a törvény erre kötelezi a mindenkori szolgáltatót.” – írta az áprilisban a Kőszeg és Vidéke.

Nos, itt van az ősz, itt van újra, lomtalanításnak

pedig se híre, se hamva.

Szeptember második hetének végén járunk. Eddig sehol semmi hír, így a következő hetet is kizárhatjuk. Rá következő hét a szüreti mulatságé (2016. szeptember 23-25.) remélem nem jut eszébe senkinek erre szervezni a szeméttől szabaduló bulit. Józan paraszti ésszel így legelőbb szeptember utolsó hetében lehetne, bár párttag legyen a talpán aki ezzel fog foglalkozni és nem a kék plakátos migráncsokat tolja majd.

Ha pedig októberre nyúlik és amúgy is tilos égetni, valószínűleg tonnaszám ontja majd a lakosság a lomtalanítás melléktermékeként a zöld hulladékot (ágat, leveleket) az utcára… Ebből lassan teltház van a szeméttelepen, emeletnyi kupacokban áll feldolgozatlanul. Pedig le lehetne darálni, pelletálni lehetne, oda lehetne adni a rászorulóknak, komposztálni lehetne stb. Jah, bocs, nem itt. Máshol.

A kérdés mindösszesen csak az, hogy lesz-e pénze minderre a városgondnokságnak? Augusztusban elhangzott: alig 2,5 millió forint van a cég számláján, remélem az állami kukaholding addigra kinyitja a pénzcsapot. Nem szeretném, ha Nápoly sorsára jutna a város ahol hegyekben állt a szemét az utcákon (olvass tovább a linkre kattintva ha szeretnél)!

 

PS: Valaki megsúghatná a lomtalanítás időpontját! 🙂