Magára talál Kőszeg?

Gazdasági értelemben nem indul túl pozitívan az új év Kőszegen.

 

Végelszámolással megszűnik a város korábbi egyik legnagyobb munkáltatója, a “cicifix”. A korábbi sok száz munkahely után az utolsó 40 fő is munkanélküli lett.

 

A Telenor után a Telekom is bezárta  kőszegi ügyfélszolgálatát, így most ezért is Szombathelyre kell menni (vagy regisztrálj az online ügyfélszolgálatra). Kőszeg számára ez azért is fájdalmas, mert a Telekom patnercége évek óta az egyik legnagyobb adófizetője.

 

Üresen áll a Fő téren a kegytárgybolt, a Várkörön az Erfo, a Vasbolt, egy másik kávézó, a régi hentesbolt, a belvárosban a volt CBA épülete,  a Kossuth Lajos utcában a volt gyógyszertár épülete, a Rákóczi utcában a gyári bolt, a Ciao Amigo pizzéria, a régi kerékpárbolt, az Ági Butik…

 

Már nem is tűnik fel, hogy nem üzemel a Panoráma Szálló. A régi szappangyár épülete éppúgy új gazdáját keresi, mint több étterem, üzlet, apartmanház vagy panzió.

 

Egy internetes apróhirdetési portál szerint a lakótelepi suszter átadná üzletét. Végleg bezárt a közkedvelt Szarvas vendéglő helyén a működő bútorbolt. Továbbra is keresi új gazdáját a legendás és pár éve kívül-belül teljesen megújult Kulacs Étterem. Átalakítás miatt zárva – hirdeti Nyugat-Dunántúl talán legjobb éttermének, a Taverna Flóriánnak facebook oldala. A Bacco Kávézó még decemberben zárt be – így újabb fiatalok próbálnak szerencsét külföldön. A népszerű Boszorkánykonyha is keresi új üzemeltetőjét. Egy másik étterem már csak péntek – szombat – vasárnap este tart nyitva, egy további vendéglátóhellyel szemben pedig a NAV rendelt egy végrehajtást.

 

Tudja mindenki, hogy elmaradt az ipar fejlesztése, beelőzött Lukácsháza és Bük, Szombathely időközben méltóvá vált a megyeszékhely elnevezésre és Ausztria munkaerő elszívó ereje egyre nagyobb.

 

De könyörgöm, találjuk végre ki, hogy hogyan tartjuk városunkban a fiatalokat / szakképzetteket / diplomásokat, mert 10-20 év múlva még a végén mi is Detroit sorsára jutunk.

 

Bízom abban, hogy 26 évvel a rendszerváltás után Kőszeg végre megtalálja a saját arculatát és elkezdi a jövő építését…