Megszavazták: Megduplázzák az építményadó mértékét Kőszegen

Kőszeg Város Önkormányzata képviselői a mai napon a helyi adókról szóló rendeletről tárgyaltak. A fő téma az építményadó mértékének változása volt, mellyel kapcsolatban élénk eszmecsere alakult ki. A hosszan tárgyalt előterjesztés során Rába Kálmán képviselőtársammal együtt a differenciált adóemelés mellett álltunk ki, polgármester úrral egyetértésben. Sajnos módosító javaslatom nem nyerte el a többség bizalmát, polgármester úr azonban támogatta (volna) javaslatomat.

Eddig minden egyéb nem lakás céljára szolgáló épület és szállásépület esetében 150 Ft /m2 összeget kellett fizetni. Az új rendelet szerint 200 m2 alapterületig marad a 150 Ft/m2, az e feletti rész dupla összeggel azaz 300 Ft / m2-el adózik. Ennyit az arányos közteherviseléstől. A gyárak, ipari létesítmények talán könyebben, a szállodák, panziók azonban bizonyára nehezebben gazdálkodják ki a megemelt sarcot. Az új adómértéket nem szavaztam meg.

A kereskedelmi egységek – a szállásépületek kivételével – esetében 200 m2 alapterületig 350 Ft/m2 adóval sújtottak, a 200 m2 alapterület feletti rész pedig a korábbi 750 Ft/m2 helyett 1.000 Ft/m2 díjjal szerepel. Itt a növekedés leginkább a nagy alapterülettel rendelkező áruházakat érinti.

Az üdülő, lakás esetében 200 m2 alapterületig 500 Ft/m2,  a 200 m2 alapterület feletti rész 1000 Ft/m2 összeggel adózik. Korábban itt sem volt m2 megkötés, egységesen 500 Ft/m2 volt az adó.

Az adóemelés hatásaként kb. 15 millió forint többletbevétellel számolnak. Remélem, jó célra költik. Nagy szükség lenne ugyanis az új temető kialakítására!