Mi került ezen a fotelon 7200 Ft-ba? + Sundám-bundám csóresz

“Ez a játék régi játék játsszuk mi sok ezer éve,
persze sose nyíltan, hanem? Icikét picikét félve.
Ezt a kisded játékunkat, amiről most szó lesz,
úgy nevezzük, hogy nevezzük? Sundám, bundám, csóresz!”

 

Kazal László Sundám-bundám csóresz örök klasszikusát adta épp a televízió miközben megnyitottam e-mail postám.

Beérkező leveleim között szerepelt az intézményi és közvilágítási közbeszerzéshez készült energetikus által készített szakértés. Konkrétan két excel táblázat. Az egyik a kőszegi intézmények nevét, címét, számlafizetőjét, mérőpont azonosítóját tartalmazza. Semmi extra, az intézményvezetőktől ha bekéri az önkormányzat a számlán amúgy is szereplő adatokat csinos táblázatot készíthet belőle egy ügyintéző. Kávé – cigi – facebook hírfolyam – index.hu olvasással együtt fél óra lenne nekem. Gondoltam, majd a másik táblázat tele lesz szakmai anyaggal. Tévedtem. Az egy hosszabb lista: felhasználó megnevezése, fogyasztási hely, mértékadó éves fogyasztás. Egyik táblázatfül intézmények, másik közvilágítás, harmadik a szolgáltatók felsorolása, negyedik szerződés típusát, a mérési pont azonosítót, a szerződés felmondásának lehetséges időpontját és a mértékadó éves fogyasztást mutatja. Hát ez se egy nagy was ist das…

Ezért fizetett Kőszeg városa nyolcszázezer forintot.

A tévében a műsor pörög tovább, a következő előadó Márkus László. Már hallom is a jól ismert bohózatot:

“Ne az ügyeletet hívd ki, hanem a népi ellenőrzést, az anyag-és árhivatalt, a könnyűipari minisztériumot. Jöjjenek ide és magyarázzák meg nekem, hogy mi került ezen a fotelon 7200 forintba”

 

Még jó, hogy nekem nem kell megmagyarázni mi került ezen 7200, bocsánat nyolcszázezer forintba.

 

Majd elfelejtettem, íme a táblázat:

 

Számlázási-címek-Kőszeg

Kőszeg-villamos-energia-teljes_1

 

A bejegyzés és a táblázat a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetőjének 2015. október 26-án megküldött levele alapján készült. Kőszeg város közvilágítása és az önkormányzati intézmények villamos energia ellátása tárgyában közbeszerzési eljárás teljes dokumentációját kértem ki elektronikus másolatban. Osztályvezető asszony tájékoztatása szerint: “Az energetikai szakértő által készített dokumentáció az ajánlati dokumentáció része.” Az energetikai szakértő által elkészített dokumentumot a közbeszerzés kiírásáról szóló döntéshozatalkor Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő testület tagjai nem kapták meg sem előzetesen, sem az ülésen. A részemre megküldött dokumentációban más, szakértőtől származó dokumentumot nem találtam, így a rendelkezésemre álló információk alapján írtam a bejegyzést.