Miért száműzték a helyi borászokat a Jurisics térről?

Bizonyára feltűnt többeknek, hogy az utóbbi időben eltűntek a városi rendezvények alkalmával a borászok a Jurisics térről. Jópár évig a kőszegi borászok a Tábornokház és a  Városháza épülete előtt mérhették boraikat a városi nagyrendezvények alkalmával. Persze nem ingyen, csak mégis jól mutatta a város szőlészethez és borászathoz való hozzáállását a helyszín: gondoljatok csak bele, jobb helyszín nem is létezik a városháza több száz éves épületénél, aminek homlokzatán a következő latin nyelvű felirat olvasható:

“Béke virul a szőlőhegyen…”

Sajnos azonban a gonosz hókuszpók azt meséli a rendezvények szervezőinek, hogy a Jurisics tér díszburkolatán tilos vendéglátó tevékenységet folytatni. Azt is mondja, hogy rendelet van róla. Megkerestem, megnéztem, bemásolom:

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületnének 1/2000. (II.1.) önkormányzati rendelete a közterület-használatról és a városkép védelméről

6. § (1) Nem adható engedély a közterület rendeltetésétől eltérő célra való használatára az alábbi esetekben: q) melegétel alkalmi árusítása a Jurisics tér gránit díszburkolatán.

 

Szóval teljesen jó lenne, ha a helyi kézművesek mellett a helyi borosoknak is jutna hely a téren és nem az omladozó Bencés székházzal szembe kellene árulniuk…