Morcos oroszlán: Kőszeg Fő tere

***Zenei csemege vasárnapra: Violins & Wines | a Kőszegi Vonósok, Scheer Uwe, Horváth Meggie és Várkonyi Endre közös koncertje a Tóth Pincészet Borházban. Bővebb infó a linkre kattintva!***

 

Ideje lenne lépni az illetékeseknek – összeségében szerintem jól sikerült az új tér, büszke vagyok rá, de a sok munka és elköltött félmilliárd forint néhány év alatt leépül, ha a város nem üzemelteti.

 

Nagy csinnadrattával került átadásra 2006-ban a kétmillió euróból, több mint 500 millió forintból felújított Fő tér. Beszédek jobbról, beszédek balról, megdicsőült városatyák (látjátok gyerekek, nem lopjuk mi a pénzt, fejlődik a város), cserkészek vitték a zászlót, történelmi egyházak áldást kértek a térre és a város lakóira, volt egyesített kőszegi kórus meg minden ami egy igazi városi ünnephez kell. Sőt, még sikerült az uniót is megemlíteni, hogy milyen jófej, hogy ennyi pénzt ad nekünk.

Átadásra került, aztán magára hagyták.

A karbantartás, üzemeltetés nem a város erőssége, holott a városgondnokság dolgozói létszáma tavaly 70 fő volt, vezetője pedig 450 000 Ft visz haza havonta. Ezért már Ausztriában is nagyon komolyan kell dolgozni!

 

Nézzük a hibákat:

  • Nem világít a belváros díszvilágítása hetek óta. A Jurisics váré évek óta (ajánlok majd egy villanyszerelőt!)
  • Kipusztult fá árválkodik az Írottkő előtt  – a tavaszi újratelepítés elmaradt
  • Csak jóindulattal nevezném fáknak a többi zöld izét. Cserjének. Vagy bokornak. De árnyat adó fának semmiképp… (legközelebb tessék konzultálni egy biológussal – tudok ajánlani egy lokálpatrióta hozzáértő képviselőt is!)
  • A Rákóczi utcai fák sem igazán érzik jól magukat a helyükön, nem fejlődnek, inkább csak vegetálnak
  • Parkolás: több beton, kevesebb parkoló. Ha rajtam múlna, halszálkában parkolnának a járművek az amúgy is egyirányú Rákóczi utcában (a járdán a komplett vörös hadsereg fel tud vonulni olyan széles)
  • Utcabútorok: egy kis festés nem ártana. Nincs rá idő ősszel / télen a városgondokság telephelyén?
  • Szemetesek: lepukkantak. Jön le róluk a festék, a fedelük ütött-kopott. Cserére érettek.
  • Virágosítás: a kandellábereken van ugyan helyük, de igény a virágokra úgy tűnik nincs a vezetésben. Sajnálatos módon a házak ablakából is eltűntek a virágok. Aki pedig vállalkozó és kitenne egy virágcserepet a háza elé fizethet érte évi több tíz ezer forintot (tapasztalat!)
  • Szökőkutak: Június elején sikerült elindítani 5-öt, egybe virágot ültettek. A többi koszos.

 

 

 

Egy kis múltidéző – képmentő a 2006-os átadásról:

(Mondjuk a tervező inkább ne jöjjön többé Kőszegre. Köszi!)