Nem lesz Kőszegen optikai hálózat

Egyre többek rendelkeznek szélessávú Internet előfizetéssel Kőszegen is, a digitális szolgáltatások (telefon, TV, IPTV, Internet stb.) egyre szélesebb kör számára napi szinten elérhetőek. Ennek fényében érdekes, hogy városunkban még mindig csavart réz érpáron 10-20-30 mbps sebesség érhető csak el. Valószínűleg ezért kerestek meg facebookon többen és kérdezték tőlem, hogy várható-e fejlesztés. Így a legautentikusabb forráshoz, a Telekomhoz fordultam kérdésemmel.

A választ teljes terjedelmében alább olvashatjátok.

A lényeg: Kőszeg vezetése NEM járult hozzá ahhoz, hogy a Telekom saját költségén az egész város területén optikai hálózatot hozzon létre.

Az indok nevetséges. A teljes belvárosban (Jurisics tér – Fő tér – Rákóczi utca) rendelkezik ugyanis a Telekom ún. aláépítményekkel (kábelcsatornával), ahová az új kábeleket elhelyezhetik. A város többi részén pedig az Eonnak illetve a PR Telekomna amúgy is a villanyoszlopokon vannak a vezetékei.

Szóval tehát, hogy csak, hogy lássuk: a festői Bozsok, Cák, Horvátzsidány, Kiszsidány, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Velem településeken 2007. novembere óta optikai hálózat van.

Kőszeg tehát az a kreatív város, ahol a város nem engedi az új technológiák terjedését. Kőszeg kulcsfontosságú partnere, a város fejlődését célul tűző Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete viszont Big Data Központot szeretne létrehozni.  Szóval ezt az óriási mennyiség adatot majd pár 10 megabites neten kutatják nálunk.

Lehet, hogy a városvezetés a facebookot is kinyomtatva nézegeti?

 

1