Nemzeti Várprogram – Kőszeg nélkül

Kőszeg sajnos nem szerepel a listán, így kérdéses, hogy sikerül-e 2020 előtt befejezni a Jurisics Vár rekonstrukcióját (ismeretes, hogy a volt turistaszálló emeletére már nem jutott forrás, a díszes belső homlokzatot nem újították fel, sok ablak hőszigetelés nélküli, turisztikai attrakciófejlesztés címén pedig lennének ötleteim…)
A sárvári Nádasdy vár azonban felkerült a listára…

 

A program fő célja a tartósan állami tulajdonú műemléki állomány fejlesztése, valamint a természeti és kulturális örökség védelme, mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Összesen 31 kulturális és természeti örökségi helyszín újulhat meg, ezen belül 17 helyszínen komplex fejlesztés valósul meg a 2015-2020 közötti időszakban.

A várprogramot uniós és állami forrásból finanszírozzák, a jövőre kezdődő, 4,5 milliárd forintos első ütemében a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése valósul meg. A 2017-ben induló, több mint 12 milliárd forintos második ütemben a szigetvári, a gyulai, a cseszneki, a tatai és a visegrádi vár, valamint a mosonmagyaróvári Óvári vár, a dobai Somlói vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a szerencsi Rákóczi-vár, Csókakő vára és a várpalotai Thury-vár újulhat meg, valamint a helyreállított várgesztesi és simontornyai vár korszerűsítését végzik el.

A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején induló, 8,5 milliárd forint költségvetésű harmadik ütem keretében további 14 helyszínen: Ónod, Sirok, Esztergom, Nógrád, Szigliget és Hollókő várainál, valamint a regéci várnál, a sárospataki Rákóczi-várnál, a szögligeti Szádvárnál, Drégelypalánkon Drégely váránál, a kereki Fejérkő váránál, a sárvári Nádasdy-várnál, a döbröntei Szarvaskő váránál, továbbá Gyulakeszin Csobánc váránál valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.

A hír forrása