Nyitott várost, nyílt képviselőtestületi üléseket!

Azt gondolná az átlag polgár, hogy a közpénzről való döntéseket nyílt és átlátható módon intézi egy magára valamit adó önkormányzat. Kőszegen ez sajnos nincs így. Az elmúlt öt évben alig volt olyan ülés, aminek ne lett volna zárt ülés része. Zárt ülés azaz annak tartalmát, az előterjesztéseket csak a képviselők ismerhették meg.

Illetve még mi sem mindig. Kitalálták ugyanis, hogy csak akkor tudhatjuk meg mirekölt a város, ha aláírunk egy titoktartási nyilatkozatot. Ugye-ugye, hogy ne posztoljon sokat hellokőszegre Tóth képviselő 🙂 Az utóbbi időben ilyet én nem írtam alá – ennek megfelelően még városi képviselőként sem tudhattam meg, hogy miről dönt az a képviselő-testület amelynek én is tagja vagyok!

Az önkormányzatiság alapelve, hogy minden polgárnak joga van átlátni a város ügyeit. A nyílt ülések, hozzáférhető tartalmak, közérthető megfogalmazások ezt szolgálják. Amióta nincs városi TV, a képviselőtestületi ülésről szubjektív módon összeállított írás jelenik meg a városi újságban azóta főleg az idősebbek, internetkapcsolattal nem rendelkezők dolgát nehezítette meg a kőszegi fideszes városvezetés. (Ezek szerint csak addig fontosak nekik az idősek, amíg az újságban fényképpel lehet köszönteni őket születésnapjukon?!)

A hirtelen felindulásból pénteken délután hétfő reggelre összehívott testületi üléseknek; a helyszínen az ellenzéknek kioszott előterjesztéseknek, a késve vagy egyáltalán nem megküldött anyagoknak megválasztásunk esetén független képviselőtársaimmal együtt azonnal véget vetünk.

Mi Kőszegiek vagyunk, nekünk Kőszeg az első. Nem befolyásol minket a helyi pártvezetésnek való megfelelési kényszer; nem kell szőnyeg szélére álljunk, ha elmondjuk az őszinte, szakmai véleményünket.