Sose lesz ipari parkunk?

Úgy tűnik továbbra is csak a szerencsétlenkedés megy a régóta tervezett Jurisics Ipari Park ügyében. Hosszú évek óta téma Kőszegen egy ipari park, inkubátorház létrehozásának gondolata. Egyeztetések, hangzatos Vas Népe és Kőszeg és Vidéke cikkek után a vas megyei városok között a sor végén kullogva benyújtásra került 2014-ben a pályázat az ipari park címre.

Az Ipari Park cím elnyerésének feltételei között többek között két fontos feltétel szerepelt :

  • Az Ipari Park céljára kialakított terület nagysága legalább 20 ha , mely törzsterületből és fejlesztési területből áll.
  • Törzsterületen már legalább 5 vállalkozás működik és a foglalkoztatottak létszáma 100 fő


Az előírt területnagyságot 51 négyzetméterrel meghaladva sikerült teljesíteni, a minimum száz fős foglalkoztatotti létszámot azonban nem.

A Nemzeti Ipari Park Fejlesztő Zrt – mint a város partnere az ipari park létrehozásában – 2015. júniusi tájékoztatása szerint:  “az Ipari park tanulmányt felülvizsgálja és egy új stratégia mentén a cím elnyerésnek feltételeiben segítséget tud nyújtani. Az NGM-el egyezetett és új alapokra helyezett Ipari park cím elnyerésének feltételeit tartalmazó tanulmány elkészítése folyamatban van, melynek előreláthatóan július hónapban való véglegesítését követően nincs további akadály az Ipart park cím elnyerésének.

Röviden, tömören: a rendszerváltás után 25 évvel még mindig nem sikerült ipari parkot létrehozni.

 

Megjegyzés: A Sárvár Ipari Parkban foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 3000 főt.