Fantasztikus jó hír

Megjelent az a GINOP pályázat, ami a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatására szolgál.

Örömhír, hogy a kőszegi Jurisics vár teljes együttese szerepel a támogatható épületek között, ráadásul a maximális 1,5 milliárd forint támogatást elnyerhető várak között!

Szívből remélem, hogy a pályázatírás során aktívan bevonják a helyi és környékbeli turisztikai szakembereket is, hogy Kőszeg egyediségére építő innovatív attrakciófejlesztés történhessen. Jó lenne, ha a vár az élményszerű látogatás feltételeivel, interaktív bemutatási formákkal bővülhetne (3D vagy akár 4D film Kőszegről, még több kipróbálható korabeli eszköz stb). Bizonyára támogatásra találna az elszállított Eszterházy oltár felújítása és eredeti helyére történő visszaköltöztetése is, sőt akár még várkápolnánk is lehetne! Szépen megújulhatna a belső várudvar homlokzata is.

A projektbe bevonható a KÖSZHÁZ (volt turistaszálló) tetőterének befejező munkái is, ahol többfunkciós termek készülhetnek. A külső elővár emeleti tereit a Kőszegi Darabontok kaphatnák állomáshelyül. A Kőszegi Várszínház még színvonalasabb működését segítheti elő az infrastrukturális fejlesztés, melynek keretében én akár további technikai eszközök vagy (merjünk nagyok lenni) új nézőtér beszerzését is el tudnám képzelni.

A pályázatot már megjelent a kormány honlapján, nem marad más, mint bízni a döntéshozók bölcsességében, a jól megírt, szakmai alapokon nyugvó pályázatban és a hozzáértő, Kőszeg érdekeit szem előtt tartó lebonyolításban.