Vége a nyári szünetnek

A hagyományoknak megfelelően az ülés anyagainak egy részét csak késve illetve a helyszínen kapták meg a képviselők. Ez érdekes is lehetne, számunka már nem az mivel ez rendszeresen előfordul sajnos.

Az ülés elején polgármester úr majd alpolgármester úr az utolsó testületi ülés óta történt legfontosabb eseményekről számolt be. Legnagyobb sajnálatomra szokás szerint kimaradtak a fiatalok a felsorolásból, így én pótoltam:

2015. augusztus 10-én, a Fonogram díjas kőszegi zenekar, az Ocho Macho adott koncertet a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán, az esti Robbie Williams koncert előtt. Ha lemaradtál róluk, ne csüggedj! Szeptember 27-én vasárnap ugyanis fellépnek a Kőszegi Szüreten. Amúgy szeptember 25-én pénteken Lord koncert is lesz.       🙂

Básthy Béla alpolgármester elmondta, hogy a nyár folyamán Szőcs Géza úr a 2015. évi Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó ellátogatott Kőszegre. Alpolgármester úr tájékoztatása szerint Szombathely mellett Kőszeg neve is felmerült, mint a magyar pavilon végleges helyszíne. Hurrá, még a végén sámándobunk is lesz! 🙂

expo_elso_nap_pavilonok0

A napirendi pontok között rendkívüli előterjesztésként tárgyalta a testület a polgármesteri keret felemelését. Évente 1,2 millió forintot költhet el a polgármester, ez az összeg azonban már elfogyott, így plusz 300.000.- Ft-ot szeretne elkölteni. Rába Kálmán módosító javaslata szerint a polgármester helyett a bizottságok dönthetnének ezen pénz elköltéséről. Polgármester úr véleménye szerint a bizottságok politikai alapon döntenének, polgármester úr azonban nem politikai alapon dönt a támogatásokról. A testület Fideszes többsége a javaslatot nem támogatta, Rába Kálmán, Plechl Tibor és én támogattuk az elképzelést. A testület fideszes többsége további 300.000.- Ft-tal emelte meg polgármester úr által évente elkölthető keretét (ezt viszont Rába – Plechl – Tóth nem támogatta).

Több apró módosítást, pontosítást fogadott el a testület a belváros parkolási rendjéről; az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről; a gyerekétkeztetésről.

A testület módosította a Kőszegi Városüzemeltető Kft. alapító okiratát. Kicsit fura volt, hogy a szavazás előtt Kapy képviselő úr kiment a teremből. Remélem, ezt is megírja a Kőszeg és Vidéke majd! Hosszas beszámolót hallhattunk a hulladékgazdálkodás helyzetéről. Röviden: évről évre nő a hulladék mennyisége, a szemetesautók egyre leharcoltabbak, sokat kell őket javítani. Hiába a zsákos szelektív hulladékgyűjtés, a zsákokba került szemét 1/3-a nem oda való. Figyeljünk jobban mit hova dobunk!

A szeméttelep még legalább 10 évig működhet. Jelenleg minden jogi és tárgyi feltételnek megfelel a szeméttelep. Jó lenne a szeméttelepen keletkezett gázt felhasználni, azt elégetve elektromos energiát lehetne termelni amit vissza lehetne táplálni az elektromos rendszerbe, ezzel csökkentve az energiaköltségeket. Alig 6 év alatt megtérülne a 20 millió forintos beruházás.

A szemétszállítás évente 40 millió forint veszteséggel működik. A géppark elöregedett, 15-20 éves, csak az első félévben 9 millió forintba került a javíttatásuk és pótlásuk. A gépek a testület régi tagjaival együtt öregszenek, sajnos 20-22 éve nem tudnak megoldást a problémára a kőszegi képviselők. Egy dolog kell csak a városüzemeltetéshez: pénz, pénz és pénz.

Városgondnok úr elmondta: a Királyvölgy és környéke most szokatlanul szép. Menjetek, kiránduljatok, nézzétek meg! A legfontosabb feladat a környezettudatosságra nevelés lenne szerintem, akár a Natúrparkkal karöltve, akár nyílt nap szervezésével, sőt  a Kőszeg és Vidéke újságban is kiemelten lehetne kezelni a témát.

A helyi adókról is tárgyalt volna a testület, azonban a képviselők semmilyen előzetes tájékoztatást, előterjesztést nem kaptak, így végül lekerült a napirendről.

A vagyonhasznosítás aktuális állásáról is hallhattunk beszámolót, Kapy Ferenc erről a szavazásról is távol maradt.

Új hirdetőtábla rendszer bevezetéséről is szó volt, új táblák készülhetnek a jövőben, régiek újulhatnak meg jövőre.

Támogattuk a Vasivíz Zrt. fejlesztési elképzeléseit, új gerincvezeték épülhet Kőszeg felé. Kérdésemre, hogy elégséges-e a fejlesztési elképzelés a városfejlesztési osztály jelen lévő tagja nem válaszoltak, azonban a városfejlesztési bizottság elnökétől, Kiss Péter úrtól szakszerű és konkrét választ kaptam. Ő biztosan elolvasta az előterjesztéseket.

Újra lesz lehetőség Bursa Hungarica pályázaton részt venni a kőszegi diákoknak – erről is szavaztunk.

Újra lehet pályázni a Ciao Amico épületére, most 25 %-al olcsóbban, akciós nemzeti áron, 32,8 millió forintba kerül (Rába – Plechl – Tóth képviselők az árcsökkentést nem javasolták). Rossz hír az egészségház mellett területet vásárolni szándékozóknak, hogy az ott lévő 1173 m2-es terület ára változatlan maradt (8,2 millió forint + áfa).

Eredményt hirdetett a testület a „Chernel utca burkolat-felújítás kiegészítő munkái” közbeszerzési eljárásról is, majd hárommillió forint kiegészítő munkát végezhet el a nyertes vállalkozó.

Nagyjából ennyi, két és fél óra alatt végeztek is a képviselők.