Indul a jövő: megújul a Festetics Palota

Azt hitted nincs a hétre iASK / KRAFT / Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete hírem?
Haha, persze… íme a hétindító jóhír:

A kőszegi városlakók által jól ismert Chernel / Festetics palota, egykori főúri otthon a Kraft-projekt keretein belül teljes felújításra kerül.

 

Bár a fizikai munkát még csak most kezdik el (jelenleg csak egy, a ház előtt elhelyezett konténer árválkodik) azonban komoly örökségvédelmi dokumentáció, tervezés és építési engedélyeztetési eljárás már sikeresen befejeződött. A kormányhatározat szerint mintegy 240 millióba kerül az épület teljes megújítása.

Az egykori Chernel- vagy Festetics-palota helyén az 1700-as évek elején még 2 kisebb ház állt, amik a gróf Nádasdy család tulajdonában álltak. Ezeket Kelcz József, a Dunántúli Kerületi Tábla ügyvédje, később királyi kancelláriai tanácsosa egyesítette és 1766-ban későbarokk-rokokó stílusban építtette át az épületeket. Gróf Festetics Imre, aki súlyos sérülését követően felhagyott a katonáskodással, 1802-ben vásárolta meg az épületegyüttest. Ma a genetika tudomány atyjaként tekintenek rá. A Chernel család tulajdonába házasság révén került a ház. Chernelék egészen az államosításig birtokolták a házat. Chernel Kálmán, ügyvéd, történetíróról nevezték el az utcát, fia, az ornitológus, Chernel István a Magyar Ornitológiai Központ vezetőjeként fejezte be madártan tudósi pályafutását. Az államosítást követően a Chernel leszármazottak Németországban telepedtek le. Az épületben önkormányzati szükséglakásokat alakítottak ki. Kétség sem fér hozzá, Kőszeg, egyik legérdekesebb épületéről beszélhetünk.

Kívülről nagypolgári háznak tűnik, de valójában a ház egészen a várfalig húzódik. Számos szobával, folyosókkal összekötött, több szárnnyal rendelkező épület. Az udvari szárny földszintjén és emeletén is árkádsor húzódik, az emeleten stukkódíszes boltozatok láthatók. Az egész épület tömegén és kialakításán jól látszik, egykoron főúri igényeknek kellett megfelelnie.

 

Így néz ki most az épület:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek a nyugat.hu-ról.

Szöveg a Talking Houses Europe oldalról.